Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2008 από ανθρώπους που κοινό χαρακτηριστικό τους έχουν την αγάπη για τη μουσικοχορευτική παράδοση της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θράκης. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μακροχρόνια σχέση με αυτόν τον τομέα , μέσα από συμμέτοχη τους σε άλλους πολιτιστικούς συλλόγους και λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος. Η δημιουργία του συλλόγου ήταν φυσική απόρροια της θέλησης που εκδηλώθηκε από όλους για την ίδρυση ενός φορέα μέσω του οποίου θα διοχετεύσουν την εμπειρία, την ενέργεια και τις ιδέες τους στο κοινωνικό σύνολο, προτείνοντας δράσεις για την παράδοση και τον πολιτισμό. Κύριο μέλημα του ΠΧΣΘΚ είναι η διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων και η μελέτη της ιστορικής, πολιτιστικής και λαογραφικής φυσιογνωμία της Θράκης καθώς και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην ενασχόληση με το χορό και το τραγούδι, που θεωρούνται από τα πιο αρχέγονα και έντονα κοινωνικά δρώμενα, με σκοπό τη διατήρηση και την προβολή τους. Εξίσου σημαντικός στόχος του συλλόγου είναι η διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς με τη δημιουργία τράπεζας αίματος , καθώς και η συμμετοχή σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και η βοήθεια σε κοινωφελή ιδρύματα. Γενικότερα η συστηματική και ουσιαστική δράση με τη θετική ανταπόκριση των μελών του σε παρόμοιες εκδηλώσεις.

Στα χορευτικά τμήματα διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχει ιδιαίτερη ενασχόληση με την μουσικό-χορευτική παράδοση της Θράκης μέσα από έρευνα και καταγραφές. Για το λόγο αυτό διοργανώνονται σεμινάρια στα οποία καλούνται άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με μια περιοχή για να μεταδώσουν τις γνώσεις τους. Επίσης οργανώνονται εκδρομές σε περιοχές με έντονη δραστηριότητα σε θέματα παράδοσης, για να μπορέσουν τα μέλη του συλλόγου να προσεγγίσουν βιωματικά, μέσα από εκδηλώσεις και έθιμα, τη συγκεκριμένη περιοχή.


Θα λέγαμε ότι για μας τα μέλη του o ΠΧΣΘΚ αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και πιστεύουμε ότι σαν φορέας πολιτισμού έχει την ενέργεια και τη διάθεση να προσφέρει στη διατήρηση και προβολή της πλούσιας παραδοσιακής κληρονομιάς του τόπου μας.
Ίσως γι' αυτό, λόγω του πλούτου της παράδοσης, η Χώρα των Μουσών, των Αοιδών και του Ορφέα προσφέρεται ακόμη για αναζήτηση και καταγραφή. Μια τέτοιου είδους αναζήτηση επιχειρούμε κ εμείς. Ένα ταξίδι από τον Έβρο, τη Σαμοθράκη και την Ανατολική μέχρι και τη Βόρεια Θράκη και τη Μαύρη Θάλασσα μέσα από τον χορό, τη μουσική, το τραγούδι και τις ενδυμασίες. Ένα ταξίδι μέσα από την παράδοση, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο που είναι ο κύριος εκφραστής τους.Θράκη η μεγάλη γη!
Θράκη σταυροδρόμι πολιτισμών, όπου δρόμοι τέμνονται και καρδιές σμίγουν!!!

Δημοφιλείς Αναρτήσεις