Ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής συμμετείχε στις γιορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αναβιώνοντας την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009 το χριστουγεννιάτικο έθιμο του ΄΄ ΠΟΥΡΠΟΥΡΗ ΄΄ σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό-Λαογραφικό Σύλλογο Διδυμοτείχου "ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ".


Το χριστουγεννιάτικο έθιμο του "ΠΟΥΡΠΟΥΡΗ" προέρχεται από την Ανατολική Θράκη όπου και αναβίωνε τη δεύτερη και τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων. Με αυτή τη μορφή και ονομασία γίνεται στις μέρες μας στα χωριά Ισαάκιο και Χειμώνιο του Νομού Έβρου των οποίων οι κάτοικοι κατάγονται από την Ανατολική Θράκη.Τα κεντρικά πρόσωπα του εθίμου είναι ο Πουρπούρης και η γυναίκα του η Κορτοπούλα.

Ο Πουρπούρης είναι μεταμφιεσμένος, φοράει μάσκα και κρεμάει κουδούνια, συμβολίζει το χειμώνα με τις δυσκολίες του και την άγρια όψη του που φοβίζει τους πάντες ακόμα και τα κακά πνεύματα που φεύγουν αυτή την εποχή, χάριν και της δικιάς του συνδρομής. Η Κορτοπούλα συμβολίζει τη γη και τη γονιμότητα και κατ΄επέκταση την άνοιξη και την έλευσή της μετά το χειμώνα. Την Κορτοπούλα υποδύεται άντρας ντυμένος γυναίκα, μια και στο έθιμο παίρνουν μέρος μόνο άντρες.
Ο Πουρπούρης κυνηγάει τους νέους που θέλουν να φιλήσουν ή να κλέψουν τη γυναίκα του και όλοι μαζί περιδιαβαίνουν τους δρόμους του χωριού τραγουδώντας, χορεύοντας, πειράζοντας και κερνώντας κρασί τον κόσμο, ευχόμενοι υγεία και καλή σοδειά.
Το έθιμο ξεκίνησε στις 19:00΄ πέρασε από τους δρόμους της κεντρικής αγοράς (Βενιζέλου, Ερμού, Παρασίου ) με τη συνοδεία γκάιντας και νταουλιού και κατέληξε στις 20:30΄ περίπου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής όπου και ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι.
Ο Σύλλογος Θρακών έχει ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με τα "Δίδυμα Τείχη" από το καλοκαίρι, τον συνεχίζει τώρα με την αναβίωση του εθίμου και θα τον κορυφώσει με μια μεγάλη παράσταση που ετοιμάζεται από κοινού για το καλοκαίρι του 2010.
Δήλωση:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς Αναρτήσεις